herb powiatu POWIAT
DZIERŻONIOWSKI

Odkrywali kuchnię dolnośląską

Dodano: Aktualizacja: Tekst:

Zespół Szkół nr 2 w Dzierżoniowie zaproponował gimnazjalistom i uczniom szkoły ciekawe warsztaty kulinarne. W czwartek 9 marca mogli oni uczyć się przygotowywania dań kuchni dolnośląskiej od Zbigniewa Koźlika, szefa kuchni wrocławskiego hotelu Park Plaza.

Kuchnia dolnośląska jest mało znana i wciąż odkrywana. – Przygotowuję dużo pokazów i zajęć, w których uczestniczy młodzież, ale też szefowie kuchni – mówi Zbigniew Koźlik. – W przypadku młodych ludzi zależy mi, aby nie siedzieli oni tylko i obserwowali co robię, ale także uczestniczyli wraz ze mną w przygotowaniach. Chcę ich zainspirować – podkreśla. – W trakcie takich warsztatów chce im również powiedzieć, że kucharz, to zawód przyszłości. Można się w nim realizować i realizować swoje pomysły oraz dobrze zarabiać.

To pierwsze takie warsztaty w szkole, ale nie ostatnie. – Planujemy zorganizować w szkole symulacyjną restaurację, w której będziemy co miesiąc organizować warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów i naszych uczniów – wyjaśnia dyrektor szkoły Andrzej Myślicki.

Nim z ucznia zostanie szef kuchni musi minąć kilka lat ciężkiej pracy. Najpierw w szkole, gdzie uczniowie poznają podstawy pracy kucharza, a potem na praktykach w hotelach 3- i 4-gwiazdkowych w kraju i zagranicą, z którymi szkoła współpracuje. – Po zakończeniu nauki dobrze, gdy młody kucharz co 2 lub 3 lata zmienia zakład pracy ucząc się od kolejnych szefów kuchni i nabierając doświadczenia zawodowego – podsumowuje Zbigniew Koźlik.

Warsztaty kulinarne zostały zorganizowane w ramach przyznanego przez Powiat Dzierżoniowski grantu oświatowego.

fot. ZS nr 2 Dzierżoniów